We use cookies to improve user experience and analyze website traffic.

I Agree

EU Digital Decade Update

De Commissie-Von der Leyen begon in 2019 en treedt af in 2024. Op 17 oktober heeft President Von der Leyen het werkprogramma voor 2024 aangekondigd, met als titel Delivering today and preparing for tomorrow. Wat houdt dit precies in? Ten eerste wil de Commissie natuurlijk dat alle wetten die ze de afgelopen jaren voor heeft gesteld aangenomen worden. Er worden ook nieuwe initiatieven aangekondigd. Zo wil de Commissie de ontwikkeling van AI aanmoedigen en startups voorzien van Europese computerkracht. De Commissie wil ook meer doen aan het gebruik van duurzame materialen. Ten slotte wil de Commissie ook nog een voorstel in gaan dienen voor een Europese ruimtewet.

AI Act onderhandelingen

De Raad en het Parlement hadden op 2 en 3 oktober hun laatste onderhandelingen over de AI Act. Beide partijen willen de onderhandelingen graag afronden voor het einde van het jaar en direct daarna was er al goed nieuws: er is overeenstemming over de definitie van hoog-risico AI systemen en de verplichtingen die daarbij komen kijken. Ook hebben de partijen elkaar kunnen vinden op de gebieden van toezicht, handhaving en boetes.

Met betrekking tot de nieuwe onderwerpen die niet in het originele voorstel van de Commissie zaten hebben de partijen ook een gedeelde blik op foundation models en de eisen die daaraan zullen worden verbonden.

Waar men het nog niet over eens is, is een uitzondering voor het gebruik van verboden AI systemen door de politie. De Raad ziet dit als een noodzaak omdat dit iets is wat in veel landen al gebeurt in complexe onderzoeken. Ook zijn de Raad en het Parlement het nog niet een over uitzonderingen voor nationale veiligheid.

De volgende onderhandelingen zijn gepland op 25 oktober, dus wie weet lukt het om de onderhandelingen voor het einde van het jaar af te ronden?

Cyber Resilience Act

De onderhandelingen over de CRA zijn begonnen op 27 september. Hierover is nog niet veel bekend. Wel wordt er door experts gewaarschuwd voor een verplichting voor softwareontwikkelaars om onopgeloste kwetsbaarheden in hun software te melden bij overheden. Ze zijn bang dat dit voor een onveilige situatie zorgt voor gebruikers. Een database met deze kwetsbaarheden kan namelijk worden misbruikt door inlichtingendiensten of lekken naar criminelen met alle gevolgen van dien.

Ook kan het te vroeg melden van kwetsbaarheden de samenwerking tussen beveiligingsonderzoekers en ontwikkelaars verstoren, omdat ontwikkelaars niet meer genoeg tijd hebben om kwetsbaarheden op te lossen. De experts bevelen een risico gebaseerde aanpak aan.

Wil je op de hoogte blijven van actuele ontwikkelingen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!