We use cookies to improve user experience and analyze website traffic.

I Agree

In de laatste jaren wordt het gebruiken van data steeds gewoner en een van de manieren waarop data wordt gebruikt is in systemen die zelf leren. Het gebruik van AI kan leiden tot duurzamer gebruik van grondstoffen maar kan ook over mensen gaan. De AI aandachtsgebieden van LegalAIR zijn: Aansprakelijkheid, Eigendom, Mogelijkheden, Verantwoordelijkheden, Verplichtingen en Verwachtingen. Op deze pagina's vindt u antwoorden op vragen, toelichtende documenten en meer.

Articles


News


AI voor advies aan IC-artsen

Het Amsterdam UMC kondigde gister vol trots aan dat ze een AI-systeem hebben ontwikkeld voor op de Intensive Care (IC). Dit systeem zal internisten advies gaan geven over wanneer een patiënt ontslagen kan worden van de IC en daarmee naar de verpleegafdeling kan. Het systeem heeft hiervoor toegang tot het elektronische patiëntendossier. Het AI-systeem zal internisten advies geven over een [...]

Vier gemeentes gebruiken omstreden fraudedetectiemethode

Alle gemeentes stopten in 2020 met het gebruiken van een omstreden fraudedetectiemethode. Alle gemeentes? Nee! Er zijn nog verschillende gemeentes die ook in 2022 nog de fraudescorekaart gebruikten om bijstandsaanvragen te beoordelen. Het is bijna een Asterix en Obelix verhaal. In 2020 zouden alle gemeentes al gestopt moeten zijn met het gebruik van dit systeem, maar in ieder geval de [...]

Eerste AI regulatory sandbox in Spanje

De Europese Commissie en de Spaanse regering presenteerde op 27 juni 2022 de pilot van de eerst AI regulatory sandbox. Deze sandbox loopt vooruit op het voorstel van de AI Act, waarin AI regulatory sandboxes expliciet zijn opgenomen. Een regulatory sandbox is een plek waar organisaties nieuwe technologieën kunnen ontwikkelen en testen. Dit gebeurt in samenwerking met toezichthouders. Door de [...]

Toch geen AI als uitvinder van een patent in Australië

Vorig jaar publiceerde we al een artikel over de mogelijkheid om een AI als uitvinder van een octrooi aan te wijzen. De ontwikkelaar van DABUS, een AI die nieuwe ideeën bedenkt, had octrooiaanvragen ingediend in de EU, Zuid-Afrika en Australië. In de EU werd niet geaccepteerd dat een AI-systeem de uitvinder zou zijn, in Zuid-Afrika wel. In Australië ging het [...]

AI Regulatory Sandbox webinar 31 maart

Op 31 maart 2022 heeft het webinar AI Regulatory Sandbox plaatsgevonden. U kunt het webinar hier terugvinden: https://www.youtube.com/watch?v=d-2FqxJNMNwvan De slides kunt u hier downloaden. Which rules and regulations apply to AI systems? How do you test the compliance of an AI system? Can you temporarily ignore certain rules in order to test the consequences of an AI system? In the [...]

Events


NVAIR-jong AI in de zorg

Vrijdag 24 september organiseert de Nederlandse Vereniging voor AI en Robotrecht in samenwerking met ICTRecht een evenement over AI in de zorg.
Het evenement vindt plaats op het kantoor van ICTRecht en zal beginnen om 14:00 met een wetenschappelijk deel en discussie. Naderhand is er tijd voor een borrel met de jong-leden.

Voor alle geïnteresseerden in de vereniging en/of dit onderwerp; dit evenement is ook toegankelijk voor niet-leden, tegen een compensatie van 5 euro.
Mocht je na deze middag enthousiast zijn en lid willen worden van de vereniging, dan zal dit bedrag in mindering worden gebracht op de contributie!

Meld je aan door het formulier op de site in te vullen: https://nvair.nl/event/save-the-date-nvair-jong-evenement-24-septemner/

Indien er vragen zijn, mail dan naar: nvairjong@gmail.com

Veel activiteiten rond AI op Zorg & ICT event

Op 2, 3 en 4 november vindt het Zorg & ICT event plaats in de Jaarbeurs Utrecht. Drie dagen lang ontmoeten professionals uit de gezondheid- en zorgsector elkaar om elkaar te inspireren, kennis op te doen en ervaringen te delen. In samenwerking met de NL AIC worden maar liefst 8 sessies in het programma gewijd aan AI voor gezondheid en zorg. Daarnaast is er een themagerichte matchmaking-koffiehoek, een pitch podium en een besloten lunchbijeenkomst voor deelnemers van de NL AIC.

2 november:

  • Vijf voorbeelden hoe u uw ziekenhuis kunt verbeteren met AI
  • Succesvol AI implementeren
  • Ethiek en technologie in de zorg: hoe zit dat?

3 november:

  • Besloten lunchsessie voor deelnemers van de NL AIC
  • AI voor de zorg: wat levert dat op?
  • Leren over AI in de zorg

4 november:

  • Samenwerken, de sleutel voor succesvolle AI?
  • Sneller leren met data en AI: voorbij de quick wins, op naar de big wins.
  • Verantwoord data delen tussen zorginstanties

Kortom, een programma dat niet te missen is voor iedereen in Nederland die bezig is met zorginnovatie. Meld u vandaag nog aan!

De lunchsessie wordt mede mogelijk gemaakt door Health~Holland. Deelnemers van de NL AIC kunnen zich aanmelden via dit formulier.

Holland High Tech event 2021

Op 2 november 2021 vindt het Holland High Tech (HHT) Najaarsevenement plaats in Eindhoven. Op dit event krijgt de High Tech wereld de kans om elkaar te ontmoeten en te inspireren. Tijdens de interactieve sessies wordt er inzicht gegeven in de nieuwste High Tech innovaties en samenwerkingen en krijgen deelnemers de kans om mee te bouwen aan de gezamenlijke voorstellen voor het Nationale Groeifonds.

Vanuit de Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) leveren coalitiemanager Kees van der Klauw en coördinator van de werkgroepen Research en Innovatie, en Internationaal, Stefan Leijnen, allebei een inspirerende bijdrage aan twee verschillende sessies: High Tech groeikansen voor onderzoek en innovatie (Stefan Leijnen) en High Tech internationale groeikansen (Kees van der Klauw).

Interesse?

Meer informatie en wilt u zich aanmelden? Dat kan via deze link. Helaas zijn er geen plaatsen meer beschikbaar, maar u kunt zich aanmelden voor de reservelijst. Daarnaast krijgt u een videoverslag na afloop én krijgt u voorrang bij een volgend event.

ECP Jaarfestival 2021

Op donderdag 11 november vindt het ECP Jaarfestival 2021 plaats in de Fokker Terminal Den Haag én online met een interactief programma van debatten, sessies, workshops en netwerkgelegenheid. Het thema van de dag is digido’s en digidon’ts in de digitale samenleving. De Nederlandse AI Coalitie levert een bijdrage aan het programma.

Terwijl de samenleving het afgelopen jaar tot stilstand kwam, raakte de digitalisering in een stroomversnelling. Dit heeft ECP doen inzien dat we digitalisering hard nodig hebben, wat het ons oplevert en wat de keerzijde van deze stroomversnelling is. In deze digitale transitie, die nog in volle gang is, beweegt ECP zich als verbinder en aanjager van initiatieven die ervoor zorgen door te kunnen stromen naar een veerkrachtige digitale samenleving, waarin iedereen meedoet. 
 
Samen met partners geeft ECP met nieuwe energie actief richting geven aan de kwaliteit van de snel groeiende digitale samenleving. Welke keuzes maken we en waar kan gemeenschappelijk – bedrijven, overheden, kennisinstanties en maatschappelijke organisaties – worden doorgepakt om de kansen van digitalisering op een verantwoorde wijze te benutten? 

DDMA Afternoon Update AI: How Covid F**cked my AI Model

On November 11th, the DDMA AI committee is hosting an Afternoon Update. We’ll be looking at COVID and how changing consumer behavior has had an effect on AI models, under the catchy name: ‘How COVID F**cked my AI-Model’. We are looking at the models we worked with, what changed, and what was done to address this changed consumer behaviour. But most importantly, we discuss what we can learn from a situation like this.

This event will be held live at Lab111 in Amsterdam. As organizer we will follow the current protocols against COVID given by the Dutch government.

https://ddma.nl/events/afternoon-update-ai-how-covid-fcked-my-ai-model/