Is er een juridische verhouding tussen de trainingsmethode en een getraind model?

Om een getraind model te maken zijn er twee fundamentele onderdelen nodig: (1) een trainingsmethode, en: (2) data om het model mee te trainen. Als het model eenmaal getraind is waardoor men alle parameters van het model heeft bepaald, zijn die twee onderdelen meestal niet meer nodig. Het model kan worden gebruikt zonder te weten hoe het getraind is en met welke data. Hierdoor kan een ontwikkelaar een model maken en in een formaat leveren waarbij alle parameters te lezen zijn zonder zijn methodes voor het maken van de modellen weg te geven. Aangezien het model kan bestaan zonder de trainingsmethode, is er geen reden dat de twee verbonden moeten zijn. De ontwikkelaar zal vaak aanvoeren dat de trainingsmethode een deel van zijn vakkennis is en daarom helemaal van hem. De trainingsmethode kan wel van belang zijn bij het beoordelen van een model dat bepaalde fouten maakt. Het is dan aan de opdrachtgever en de ontwikkelaar hoe zij dit willen doen. De ontwikkelaar kan een uitleg geven zonder zijn exacte methodes vrij te geven. Op die manier blijft zijn vakkennis beschermd.
In het geval dat het gaat om een model dat zichzelf verbetert, is de methode om die verbetering door de voeren, de trainingsmethode, wel degelijk een onderdeel van het model. De gebruiker van het model zal dan van de ontwikkelaar misschien geen uitleg krijgen over de exacte werking van de trainingsmethode, maar de ontwikkelaar zal de trainingsmethode wel moeten leveren als onderdeel van de software waar ook het getrainde model in zit.

Details

  • Toegevoegd op 30-07-2021 12:10:41
  • Gewijzigd op 07-01-2022 10:52:16
  • Sectoren Cultuur en Media Financiële Dienstverlening Technische Industrie Defensie Energie en Duurzaamheid Publieke diensten Gezondheid en Zorg Haven en Maritiem Landbouw en Voeding Gebouwde omgeving Logistiek Veiligheid Onderwijs
  • Onderwerpen AI AI - Eigendom AI - Mogelijkheden