Is het mogelijk om data te verkopen?

Het is zeker mogelijk om data te verkopen. De invulling van een dergelijke koopovereenkomst is echter niet vanzelfsprekend. Het staat partijen in principe vrij om te bepalen onder welke voorwaarden de data wordt verkocht. Let hierbij wel op het volgende:

 1. Niet alle data mag zomaar aan andere partijen worden overdragen. Bij persoonsgegevens moet je zorg dragen voor de geheimhouding van die data.
 2. Op welke manier wordt de data “verkocht”? Mag de verkoper de data behouden of dient dit verwijderd te worden? Of wordt er gewerkt met een database waardoor de koper toegang krijgt tot de data? Zorg ervoor dat dit goed wordt vastgelegd in de overeenkomst.
 3. Wanneer voldoet een partij aan haar verplichtingen? Laat hier geen onduidelijkheid over bestaan.
 4. Hoe wordt de data overgedragen? Op een fysieke drager zoals een harde schijf of een usb-stick? Of digitaal via een andere dienst zoals OneDrive?
 5. Wat gebeurt er met nieuwe data die door de verkopende partij wordt verzameld?
 6. Hoe worden fouten in de dataset behandeld en opgelost? Wie is daar verantwoordelijk voor?
 7. Wat mag de ontvanger verwachten van de kwaliteit en kwantiteit van de data?

Om problemen en onduidelijkheden te voorkomen, is het aan te bevelen duidelijke afspraken te maken en deze nauwkeurig vast te leggen in een overeenkomst.

Details

 • Toegevoegd op 25-06-2021 08:49:39
 • Gewijzigd op 10-08-2021 13:39:20
 • Sectoren Gebouwde omgeving Landbouw en Voeding Logistiek Cultuur en Media Financiële Dienstverlening Publieke diensten Veiligheid Energie en Duurzaamheid Haven en Maritiem Gezondheid en Zorg Technische Industrie Defensie Onderwijs
 • Onderwerpen Data Data - Mogelijkheden